Moranarchitect | Re-Imagining Ageing Competition

Re-Imagining Ageing Competition

The proposal aims to provide a contemporary living environment – matching the more adventurous tastes of the ‘boomer’ generation – within the sensitive semi-rural context of Bishop’s Waltham. The design adopts the language of gardens and landscaped courts as a way of giving order to the site and as a way of providing a relatively high density of development within a landscaped setting of high quality. The hidden nature of the site gives extra license to break away from the traditional forms that predominate in the surrounding village.

The buildings are arranged to provide the optimum exposure of the apartments to sunlight. With two and three storey blocks the massing aims to fit in with the surroundings and minimise intrusion on the neighbouring houses. A sequence of courts goes from the semi-private walled parking court to the private garden courts via entrance pergolas.

Each building is arranged around a generous central hall with balconies and ample toplight. The hall contains sitting areas to encourage chance meetings between residents. The apartments are a mixture of one and two bedroom units. The two bedroom apartments are designed for flexibility – the second bedroom can be used as a study flowing from the living space or as a bedroom for visitors by means of a fold down bed. All of the apartments have balconies and open plans